A top 20 targoncagyártó 2019-ben – A targoncapiac új magasságokat ért el

 

 

A Modern Materials Handling magazin idén is összeállította a legnagyobb targoncagyártók listáját. Az emelőgépek globális piaca 2017-ben rekordot döntött, majd 2018-ban még ennél is jobban teljesített: több mint 1 540 000 darab új targoncák értékesítettek. Ez 10,4%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Az elektromos és a motoros targoncák értékesítése közel egyenlő mértékben nőtt.

 

 

Top 20 targoncagyártó

 

A legjobb 5-ben lévő összes vállalat több mint 5%-os növekedést tapasztalt az előző évhez képest, a Toyota és a KION pedig folytatta az anyagmozgatási megoldásokon túlnyúló terjeszkedését az ellátási lánc egyéb területei felé. Ugyan a targoncapiac érett iparágnak számít, ez nem jelenti azt, hogy a gyártók nem újítanának. Például az internetes kereskedelem elterjedésével egyre nagyobb az igény a magas sebességű raktártechnikai gépek iránt.

 

A piac érezhetően egyre jobban elfogadja az elektromos targoncát a motoros alternatívájaként. „Drámai változásokat tapasztalunk az elektromos targoncák megítélésében is, hiszen a végfelhasználók között egyre jobban elterjed az a hozzáállás, hogy az elektromosok ugyanolyan feladatok elvégzésére képesek, mint a motorosok”, mondta Scott Johnson, az ITA (Industrial Truck Association – Észak-amerikai Targonca Egyesület) igazgatósági tanácsának elnöke.

 

Érdekes módon a magyar piac nem tükrözi ezt a tendenciát, ahol tovább nőtt a motoros targoncák dominanciája. Magyarországon 1324 motoros targoncát értékesítettek 2017-ben, míg ez a szám 2018-ra nőtt tavaly. Az eladott elektromos targoncák száma 1157-ről 1487-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy míg 2017-ben az összes eladott targonca 53,4 százaléka volt motoros, ez az arány 57,6%-ra nőtt 2018-ban.

 

A jelenlegi világpolitikai légkör, valamint a vámtarifa- és kereskedelmi háborúk negatívan befolyásolták a globális szinten működő gyártókat. „Az elmúlt 5-7 év fantasztikus volt. Ezért ha 2019-ben lesz is enyhe visszaesés, még ezzel együtt is nagyszerű évet zárhatunk,” mondta Johnson. Az elemzők előrejelzései szerint a 2019-es várható éves eladás alig fogja meghaladni az 1 500 000 darabszámot, ami 3%-os csökkenést jelentene a tavalyi számokhoz képest.

 

A TWS Kft. által forgalmazott, négyutas targoncákat gyártó Combilift a negyedik legmagasabb százalékú növekedést érte el 2018-ban 13,1%-kal, míg legjelentősebb versenytársa, a német Hubtex közel 9%-os csökkenést tapasztalt. A TWS ellensúlyos targoncáit gyártó dél-koreai Doosan szintén jól szerepelt, és megőrizte helyét a top 10-ben. A többi dél-koreai gyártónál pedig sokkal dinamikusabb növekedést produkált (Clark – 1,2% és Hyundai – 0%).