Combilift a koronavírus-járvány idején

 

Az írországi COMBILIFT targoncagyár ideiglenesen bezárta kapuit március 30-án, hogy hozzájáruljon a koronavírus-járvány terjedésének megállítására tett erőfeszítésekhez. Április végén alacsony kapacitással, május 5-től pedig teljes kapacitással újraindult a gyártás különböző biztonsági előírások betartása mellett, például bevezették a kétműszakos munkarendet a gyár valamennyi részlegén, hogy minél jobban lecsökkentsék az egyszerre a gyárterületen tartózkodó alkalmazottak számát.

 

Az utóbbi hetekben a COMBILIFT folyamatosan tárgyalt a beszállítóival, hogy biztosítsa a négyutasok zavartalan gyártásához szükséges nyersanyagellátást a következő hónapokra. A vállalat bízik benne, hogy a helyzet normalizálódását követően a legkisebb késedelmekkel és fennakadásokkal tudja teljesíteni szállítási kötelezettségeit.

A COMBILIFT mérnökei azonban nemcsak az üzlet helyreállításának módján gondolkoztak az utóbbi hónapokban, hanem azon is, hogyan járulhatnának hozzá a koronavírus-járvány terjedése elleni harchoz. Úgy tűnhet, hogy a robusztus nehézgépek és kifinomult orvosi készülékek között nincs sok hasonlóság, azonban a COMBILIFT ügyvezetője, Martin McVicar mégis megtalálta a módját, hogy tudását és vállalkozását a fertőzöttek kezelésének szolgálatába állítsa.

 

 

Egy kórházlátogatás alkalmával felismerte annak a lehetőségét, hogy a targoncák meghajtására használt technológia hatékonyan alkalmazható a lélegeztetőgépek szétválasztására is, ami lehetőséget biztosít arra, hogy egy gépre egyszerre több beteget is rácsatlakoztassanak. A lélegeztetőgépek kapacitásának ilyen módon történő megsokszorosítása nem új gondolat, viszont eddig problémát okozott a levegő és az oxigén áramlásának megfelelő irányítása, amit McVicar a targoncákban is használt gépészeti és elektronikai technológiákkal kívánt megoldani. Néhány hét alatt elkészült a prototípust, amely már használatban is van egy észak-dublini kórházban.

 

 

Bővebb információ a COMBILIFT első, az orvosi eszközök világába tett kitekintéséről itt olvasható (angol nyelven).

 

 

Hogyan működik a COMBILIFT lélegeztetőgépe?

 

 

A TWS Kft. a Combilift targoncák kizárólagos magyarországi képviselője.